Optometrisch onderzoek

Wat houdt een optometrisch onderzoek in?

De inhoud en duur van een optometrisch onderzoek is afhankelijk van de klachten en /of wensen van de cliënt/ patiënt. Over het algemeen vindt er een basis optometrisch onderzoek plaats. De uitkomsten daarvan kunnen aanleiding geven tot uitgebreider onderzoek. De onderdelen van het basis optometrisch onderzoek zijn hieronder genoemd.

Anamnese

Dit is het vraaggesprek dat vooraf aan alle onderzoeken wordt gedaan. Er worden allerlei vragen gesteld over de klachten/ de gezondheid van uw ogen en uw algemene gezondheid.

Refractie_mg_0133

Oftewel de oogmeting of “brilsterktemeting”. Tijdens dit onderzoek wordt de sterkte van de brillenglazen en/of contactlenzen bepaald.

Binoculair onderzoek

Dit onderzoek doet de optometrist om naar de samenwerking tussen de ogen en de oogspieren te kijken.

Tonometrie

Dit is het meten van de oogdruk. Dit kan met behulp van een non-contact tonometer of een applanatie tonometer. De non-contact tonometer meet de druk door een beetje lucht in het oog te blazen. Dit apparaat wordt ook wel eens de “plof-tonometer” genoemd. Bij applanatie tonometerie komt er tijdens de meting een soort stiftje tegen het oog aan en daarom zal er voorafgaand aan het gebruik van dit apparaat altijd een druppeltje verdoving (met kleurstof) in het oog gedaan worden.

Spleetlamponderzoekschermafbeelding_2012-02-24_om_17_14_42

Dit onderzoek staat in het teken van de gezondheid van de ogen. De optometrist kijkt zowel de buitenkant als de binnenkant van het oog na. Indien nodig met behulp van pupilverwijdende druppels, zodat als het ware de deur verder open wordt gezet om naar de binnen te kijken. Door deze druppels gaat u tijdelijk wat wazig zien en zijn de ogen lichtgevoeliger. Dit kan problemen geven met autorijden. Als u van te voren weet dat u gedruppeld wordt, dan kan een zonnebril van pas komen en is het verstandig u te laten rijden.

cobra_solo_1Funduscamera

De funduscamera wordt voornamelijk gebruikt om problemen in het netvlies vast te leggen. Vooral bij diabeten, hoge bloeddruk patiënten en patiënten die lijden aan arteriosclerose kunnen we extra zorg leveren. Met het maken van een foto hebben we een uitstekende referentie, vooral wanneer we dit na een bepaalde tijd herhalen. Eventuele veranderingen worden dan direct zichtbaar, waardoor we adequater kunnen doorverwijzen.

optivue_ivue_oct

OCT

Met dit apparaat kan een doorsnede van het netvlies gemaakt worden met intrarood licht. Een netvlies bestaat uit verschillende lagen waardoor er met OCT beoordeeld kan worden in welke laag de afwijking zit, dat er ruimttussen de lagen zit of zelfs lagen van plek verschoven zijn.

Evaluatie

Tijdens dit onderdeel zal de optometrist met u bespreken wat zijn bevindingen zijn. Tevens zal hij beoordelen of verdere behandeling en/of verwijzing naar oogarts, huisarts of een andere specialist nodig is.

Advies

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek, zal de optometrist u een advies geven.

  • Doorverwijzing naar uw huisarts of oogarts
  • Jaarlijkse controle van uw ogen
  • Het aanschaffen van een bril, contactlenzen of hulpmiddel.