Cataract

Korte beschrijving; De bekendste vorm van cataract is ouderdomsstaar. Het is niet bekend waarom de lens verandert bij het ouder worden. Misschien wordt het veroorzaakt door bepaalde schadelijke stoffen, zoals UV straling of sigarettenrook. Soms herstelt het oog zich weer. Maar het evenwicht tussen schade en herstel kan blijvend verstoord raken. Dan ontstaat definitieve schade aan het oog. Soms ontstaat cataract in de jeugd, door een ziekte of na een ongeval.

In het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Deze bestaat uit eiwitten en water. De eiwitten zijn zodanig gerangschikt dat de lens doorzichtig is. Zo komt er licht bij het netvlies. Maar bij cataract worden deze eiwitten in stukjes afgebroken. De stukjes klonteren samen in de lens. Daardoor wordt de lens geleidelijk minder doorzichtig op die plek en kan onvoldoende licht het netvlies bereiken.

Cataract verloopt heel geleidelijk. Het kan in één of in beide ogen voorkomen. In het begin is een klein deel van de lens aangedaan, dan merk je nog geen verschil. Pas als de lens over een groter gebied is aangedaan, gaat het gezichtvermogen achteruit. Er ontstaat geleidelijk wazig zicht, vooral voor veraf zien. Cataract veroorzaakt ook nachtblindheid en overgevoeligheid voor licht. Cataract is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Maar in zeldzame gevallen wordt de lens helemaal wit. Dit kan ontsteking en pijn in het oog en hoofdpijn veroorzaken.

Diagnose;  De diagnose kan worden gesteld door verschillende onderzoeken, zoals het bepalen van het gezichtsvermogen. Ook de oogdruk wordt gemeten en met een pupilverwijdende druppel wordt de binnenkant van het oog bekeken en beoordeeld.

cataract-3 cataract-2 cataract-1

Behandeling; Cataract is niet te genezen. Wel is het mogelijk de wazige ooglens te vervangen door een heldere kunstlens. Hiervoor wordt u verwezen naar een oogarts.

Voorkomen (frequentie); Cataract komt bij 50% van de mensen tussen 65 en 74 jaar voor. Vanaf 75 jaar ligt het percentage op  70%.